Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostaja on usein helpommassa asemassa kuin pidempään kiinteistöasioita pyöritellyt konkari. Moni haaveilee omistusasunnosta, mutta ei ehkä uskalla tarttua toimeen. Tässä pikkuruinen ensiasunnon ostajan opas kaikille, jotka haluavat päästä alkuun unelmansa toteuttamisessa.

 Ensiasunnon ostaja

Ensiasunto kannattaa ostaa nuorena. Alle 40-vuotiaalla ensiasunnon ostajalla on monia etuja verrattuna keski-ikäiseen toveriinsa. Nuori ensiasunnon ostaja voi vähentää asuntolainan koroista 2 prosenttiyksikköä normaalia enemmän ansiotulon verotuksessa. Hänen ei tarvitse maksaa lainkaan varainsiirtoveroa ostamastaan asunnosta. Tämä ei päde, jos ostaja on joskus elämässään omistanut vähintään 50 % jostakin muusta asunnosta, talosta tai asunto-osakkeesta. Pariskunnat voivat keplotella tällä säädöksellä niin, että jakavat ensiasunnon omistuksen suhteessa 51 % / 49 %. Toista asuntoa hankittaessa käännetään vain prosenttiluvut toisinpäin ja – kas kummaa – taaskaan ei tarvitse maksaa varallisuusveroa. Tässä viedään kieltämättä taas kerran yksineläjää kuin pässiä narussa

Asuntolaina

Asuntolaina on käytännössä välttämätön asunnon ostajalle. Valtio takaa enintään lainan, joka vastaa 85 % kiinteistön kokonaishinnasta. Muusta lähteestä pitää siis pystyä keräämään 15 % ostohinnasta.  Valtiontakaus on kuitenkin niin sanottu toissijainen takaus. Jos edellisen asunnon myyntihinnalla pystyy takaamaan lainan, valtio ei katso tarpelliseksi taata lainaa omasta takaa. Valtiontakaus on asiakkaan näkökulmasta automaattinen, eikä lainanhakijan tarvitse erikseen sitä anoa. Pankki hoitaa tuon puolen.

Asuntolainoista on kirjoitettu lisää täällä.

Älä luota kiinteistövälittäjään

Kenellekään ei tule varmaankaan yllätyksenä, että kiinteistövälittäjään ei kannata luottaa. He elävät provisioiden ja siinä samalla pienten valkoisten valheiden maailmassa. Moni vähemmän myyntiin erikoistunut ihminen ei ehkä tajuakaan, kun häntä vedätetään jollakin huomaamattomalla tavalla. Älä anna johdattaa itseäsi, vaan ennen asuntonäyttöihin menoa selvitä asumistarpeesi huolella. Tee itsellesi selväksi, millainen sijainti, millaiset palvelut, millainen välitön pihaympäristö jne. palvelee parhaiten juuri sinun ja perheesi tarpeita. Jos pystyt tekemään tämän huolella, myyjä ei pysty puhumaan päätäsi pyörälle, vaan voit rauhassa analysoida ja vertailla asuntoja ja valita niistä aidosti sinua eniten miellyttävän. Älähän hättäile.

 

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

No comments yet... Be the first to leave a reply!