Asuntolaina edullisesti

Useimmille ihmisille tulee jossain vaiheessa aikuisikää vastaan tilanne, jossa olisi tarvetta hankkia oma koti. Asunnon hankkiminen ei kuitenkaan yleensä ole mahdollista omilla rahoilla ja tällöin tulee kyseeseen asuntolaina. Jos ihmisellä on vakituiset tulot, asunnon ostaminen lainalla tulee halvemmaksi kuin vuokran makselu. Sen sijaan epäsäännöllisillä tuloilla vuokra-asuminen voi olla kannattavampaa, sillä vuokran maksuun voi tällöin saada asumistukea.

Asuntolainaan tarvitaan vakuuksia

Asuntolaina on iso sijoitus ja rahoittajalle siihen sisältyy suuri riski. Tästä syystä asuntolainoilla on kohtuullisen tiukat vakuusvaatimukset. Ennen vakuudeksi edellytettiin runsaasti säästöjä, usein 30 prosenttia asunnon hinnasta. Nykyään vaihtoehtoja on enemmän. Hakija voi esimerkiksi ottaa valtion takauksen, joka vastaa 15 prosentista asunnon hinnasta. Tällöin itse tulee maksaa vähintään toinen 15 prosenttia. Vakuudeksi kelpaa myös jokin muu kiinteistö, kuten kesämökki, tai muu omaisuus kuten pörssiosakkeet. Etenkin ensiasunnon ostajalla on kuitenkaan harvoin käsissään kumpaakaan.

Ensiasunnon ostaja turvautuu usein vakavaraiseen takaajaan, joka vastaa siitä, että laina tulee maksetuksi. Käytännössä takaaja löytyy yleensä vanhemmista, isovanhemmista tai muista läheisistä sukulaisista. Osan omarahoitusosuudesta voi hoitaa myös kulutusluotolla, tosin tämä ei ehkä ole suositeltavaa. Monen velan ottaminen toistensa päälle on yleisesti huonoa talouden hoitoa.

Asuntolainaa maksetaan pitkään

Tyypillinen maksuaika asuntolainalle on 20-25 vuotta. Muualla Euroopassa maksuajat ovat usein pidempiä kuin Suomessa. Lainan korko tarkistetaan yleensä vuosittain, mutta laina on myös mahdollista sitoa lyhyempään euribor-korkoon tai pankin omaan prime-korkoon. Viitekoron lisäksi pankki perii lainasta marginaalia, jonka suuruus vaihtelee huomattavasti pankista ja lainasopimuksesta toiseen. Saadakseen mahdollisimman matalan marginaalin asiakkaan kannattaa päättäväisesti kilpailuttaa pankkien lainatarjouksia. Hätiköimällä voi menettää pitkässä juoksussa suuren määrän rahaa.

 

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

No comments yet... Be the first to leave a reply!